sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Shwedagon Pagoda

I have visited the Shwedagon Pagoda and again I was holding my breath in the amazing athmosphere of the golden pagoda. Visits to pagodas are important to Myanmar Buddhists and I was invited to join my employer´s family to Shwedagon Pagoda in Yangon. There are four entrances to the pagoda and only foreigners have to pay entrance fee. We took the western entrance with long escalator up to the pagoda terrache. It was getting dark and the golden buildings were glittering in the soft lamplight. We had left our slippers already in the car and the floors were still wet after the heavy rain a few hours ago. The floor felt cool and pleasant under the feet and it was relaxing to walk bare-footed between the golden pagodas.

Vierailu Shwedagon Pagodassa oli taas henkeäsalpaava elämys kultaisten, kimaltavien rakennusten keskellä. Myanmarilaiset käyvät usein pagodassa ja sain kutsun liittyä seuraan työnantajani perheen kanssa. Shwedagon on Yangonin suurin pagoda ja siinä on neljä sisäänkäyntiä ja vain ulkomaalaisilta peritään sisänpääsymaksu. Me menimme sisään läntisestä sisäänkäynnistä, jossa on pitkät liukuportaat pagodan tasanteelle. Ilta oli alkanut hämärtää ja kultaiset rakennukset kiiltelivät pehmeässä lampunvalossa. Jätimme jalkineemme jo autoon, sillä pagodassa ei käytetä kenkiä. Vain vähän aikaa sitten oli satanut ja lattia oli edelleen märkä ja liukas. Mutta kivinen lattia tuntui miellyttävän viileältä ja sileältä jalkojen alla ja oli rentouttavaa kävellä paljasjaloin tasanteella.
In Yangon Buddhism is very visible and I have been interested about the religion and culture, but haven´t got really time to read more about it. And I have forgotten all what I learned at school about it. It is difficult to understand and remember something you really can´t experience. Visiting the Shwedagon pagoda made even more curious and I have started to read some more about life in Myanmar.

Buddhalaisuus on hyvin näkyvää Yangonissa ja kaupunki on täynnä pieniä pagodoja. Olen ollut kiinnostunut paikallisesta uskonnosta ja kulttuurista, mutta aikaa siihen perehtymiseen ei ole oikein ollut. Ja kaiken sen, mitä koulussa aikanaan uskonnosta opetettiin, olen tyystin unohtanut. Minulle on vaikea muistaa ja ymmärtää asioita, joita ei voi millään lailla kokea, mutta nyt tässä ympäristössä mielenkiintoni on herännyt ihan toisella tavalla. Kirjakaupasta löysin hyviä kirjoja asiaan perehtymiseen käytännön kokemuksen lisäksi.
In Buddhism it is one´s priviledge and responsibility to make the best of the present and the future will be taken care of. Myanmar people go to pagodas at all times  in their lives, in all moods, in joy or in sorrow or to seek peace and quiet from the stress and strain of life. In pagoda they go pray at the corner assigned to the day of their birth. For each day of the week there is a corner and for Wednesday there is two: for morning born and for afternoon born. I went to Saturday corner and poured water on the buddha, because Saturday is my birthday. People go to their birthday corner for all general purposies but also when one is trying to get a position or promotion in one´s career. Counting the corners from the birthday corner, the other corners have special purposes. For me Wednesday afternoon would be for illness, Sunday for better bank balance and Tuesday for success and happiness in love. Maybe I´ll try that next time…

Buddhalaisuudessa on ihmisen oma etuoikeus ja vastuu tehdä nykyisyydestä paras mahdollinen ja tulevaisuus hoitaa itse itsensä. Myanmarilaiset käyvät pagodassa koko elämänsä ajan riippumatta siitä, onko elämässä surua tai iloa. Pagodasta etsitään rauhaa tai hiljaisuutta stressin keskellä tai elämän koetellessa. Pagodassa buddhalaiset menevät syntymäpäivänsä mukaiseen kulmaan rukoilemaan. Jokaiselle viikonpäivälle on oma kulmansa ja keskiviikolle niitä on kaksi: aamulla syntyneille ja iltapäivällä syntyneille. Minä menin lauantaikulmaan ja kaadoin vettä buddhapatsaan päälle, koska olen syntynyt lauantaina. Ihmiset menevät syntymäpäiväkulmaansa ihan kaikissa tarkoituksissa, mutta sillä on merkitystä myös erityisesti silloin, kun työssä toivoo ylennystä tai parempaa asemaa. Syntymäpäiväkulmasta laskien myös muut kulmat saavat oman erityisen merkityksensä ja minulle esimerkiksi keskiviikko iltapäiväkulma olisi oikea paikka sairauden kohdatessa, sunnuntai lihavampaa pankkitiliä toivoessa ja tiistai menestystä ja onnea rakkauteen kaivatessa. Ehkä kokeilen tiistaita seuraavaksi…I must say, there was an unbelievable peaceful athmosphere in pagoda. There was no noice from the street and butterflies and birds were circuling in lamplight against the golden silhuettes. Monks and ordinary people were bending down in front of the Buddha figures. I heard that many people can spend the whole day there and I don´t question that.


Täytyy sanoa, että pagodassa leijui jokin käsittämätön rauha. Liikenteen melu ei kuulu ylös tasanteelle ja yöperhoset ja linnut kiertelivät päittemme yläpuolella lamppujen valoissa ja kultaisten silhuettien editse. Munkit ja tavalliset ihmiset olivat kumartuneina buddhapatsaitten edessä tai kävelivät rauhallisesti, kuten mekin. Kuulemma monet ihmiset voivat viettää siellä koko päivän ja kokemani perusteella en yhtään ihmettele sitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti